Grupurile de lucru „LEXplicativ” au funcționat ca echipe de studenți care rezolvau teme date de mentori-experți pe subiecte care, deși sunt de interes cetățenesc, sunt slab acoperite în curricula facultăților de Drept. Munca „lexplicativilor” stă la baza conținutului cursurilor pe care le puteți parcurge pe StudioLEX. Grupurile au funcționat asincron, organizându-se pe Facebook și întâlnindu-se live cu mentorii pentru training.

lexplicativ

Studenții participanți au fost motivați de dorința lor de a fi mai antrenați juridic și mai deschiși la minte. Ei au lucrat pe obiective concrete pentru a rezolva probleme tangibile întâlnite de cetățeni. Au vrut să vadă imaginea de ansamblu a dreptului și să înțeleagă cum se intersectează domeniile juridice, dar și să realizeze importanța acțiunilor civice din prisma limitării legilor și a lacunelor legislative


Grup de lucru pe DISCRIMINARE

 

Grupurile discriminate din societatea intolerantă din România se resemnează și suportă să fie tratate cu mai puțină demnitate. Sesizarea la CNCD e un instrument juridic prin care se poate combate „cultura discriminării”, însă puțin juriști îl cunosc cu adevărat.

S-a studiat:

  • Legislație națională
  • Legislație europeană
  • Jurisprudența națională și CEDO, studii de caz

Mentori: ECPI (Euroregional Center for Public Initiatives)
Studenți: Ana Cojocaru, Florentina Nica, Ana-Maria Ghineț, Nicoleta Cherciu,


Grup de lucru pe TRANSPARENȚĂ


La mai bine de 10 ani de la emiterea legilor care reglementează acces la informații publice (544/2001) și transparența decizională (52/2003) prea puțini români se folosesc de aceste instrumente legale. Numai cu ajutorul lor putem cere socoteală despre felul în care se cheltuiesc banii publici și/sau despre ce anume decid, când decid, cum decid instituțiile.

S-a studiat:

  • Legislație națională
  • Rapoarte pe transparență decizională
  • Publicații de specialitate

Mentori: Elena Calistru, Alina Calistru, Codru Vrabie (Funky Citizens)
Studenți: Iohana Voicu, Alexandra Lupu


Grup de lucru pe PARTICIPARE


Nemulțumiți că nu au fost consultați în luare deciziilor care-i afectează direct, grupuri de cetățeni din București s-au organizat în grupuri de inițiativă civică pentru a face uz de instrumente legale în încercarea lor de a pune presiune pe autoritățile publice locale.

S-a studiat:

  • Legislație națională
  • Regulamente de funcționare a primăriilor
  • Studii de caz, povești ale cetățenilor implicați

Mentori: Oana Popa, Lavinia Chiburțe (Ce-Re)
Studenți: Cătălina Turtoi, Teodora Mănăilă